Thursday, August 6, 2015

Hati-Hati dan Ambil Perhatian - Bayi Buta Selepas Kena Flash KameraDi negara China, seorang bayi yang baru berusia tiga bulan didapati buta sebelah matanya selepas rakan kepada keluarga yang datang menziarah mengambil gambar bayi tersebut dan terlupa menutup flash kamera.
Kesan daripada pancaran flash kamera itu, doktor mengesahkan bayi malang tersebut mengalami kerosakan kekal. Ini kerana terkena pancaran flash dari jarak 10 inci sahaja. Akibat daripada itu mata kanan bayi ini buta manakala penglihatan mata kiri pula terjejas.
Lebih malang lagi, doktor memberitahu, kerosakan ini adalah kekal dan tidak boleh dirawat menerusi pembedahan. Flash kamera yang kuat cahayanya itu telah merosakkan macula iaitu bahagian dalam mata.
Untuk pengetahuan, macula tidak terbentuk hingga kanak-kanak berusia empat tahun. Ini bermakna mata bayi amat sensitif dengan sinaran cahaya yang kuat.  Ibu bapanya mula menyedari ada yang tidak kena dengan penglihatan bayi mereka sebaik sahaja gambar tersebut dirakamkan.
Menurut doktor, biarpun bayi menutup mata semasa orang merakamkan gambar mereka dengan flash kamera yang kuat, namun cahaya itu boleh menyebabkan kerosakn kekal.
Jadi, lepas ini ibu bapa perlu berhati-hati apabila hendak merakamkan gambar pertama bayi masing-masing kerana takut ia menyebabkan kemudaratan kepada bayi sendiri. Jangan lupa, maklumkan juga kepada rakan dan saudara yang datang menziarah!

Perhatian Bagi Ibu Yang Sedang Mengandung Dan Yang Mempunyai Anak Dibawah Usia 5 Tahun!!!

Mahu Anak Anda Pintar & Pandai Membaca Sebelum Masuk Tadika?

Sila Klik Gambar Dibawah!
Sumber: DailyMail.co.uk


No comments:

Post a Comment