Friday, August 7, 2015

Hati-Hati Tentang Penculikan Digital Apabila Siar Gambar Anak Di Media SosialHati-hati apabila anda gemar berkongsi gambar anak di media sosial. Seorang ibu, Danica Patterson gemar berkongsi gambar anak perempuannya berusia 4 tahun di media sosial sehingga dia mendapat tahu gambar anaknya digunakan oleh ‘si penculik’ yang tidak dikenali.
CBS Dallas Fort-Worth melaporkan seseorang menggunakan gambar anak Danica di laman Facebooknya dan mengaku itu adalah anaknya yang mirip seperti wajahnya. Anak perempuan Danica menjadi mangsa penculikan digital, di mana orang yang tidak dikenali mencuri gambar si kecil secara talian dan mengaku itu adalah anaknya.
Beberapa tahun dulu, penculikan digital jarang berlaku tetapi kini ia semakin menjadi  ‘popular’ di media sosial. Kadang kala, mereka ambil gambar secara rambang dan adakalanya mereka ambil daripada kenalan. Ia sememangnya tidak menyalahi undang-undang tetapi terdapat cara melindungi diri anda.
Jika anda ingin menyelidik tentang “baby role play”, anda hanya perlu taip carian beberapa hashtag di Instagram. Komuniti sudah mempopularkan hashtag seperti #babyrp, #adoptionrp dan #orphanrp. Terdapat lebih daripada 55,000 gambar yang ditag dengan hashtag tersebut dan kebanyakannya memaparkan gambar comel  anak orang lain.

Mari Saya Tunjukkan Bukan 10 Atau 20, Tetapi 77 Teknik Yang Efektif. 

Bagaimana Anda Boleh Berjimat Dalam Dekorasi.

Baca Testimoni. Sila Klik Gambar Dibawah!
Sumber: PaMa

No comments:

Post a Comment