Wednesday, March 8, 2017

Insuran Anak, Perlu Atau Tidak? Ramai Ibu Bapa Silap BesarPada zaman sekarang. Insuran sudah menjadi satu keperluan tambahan pula insuran anak. Pada kita dan bagi saya wajib untuk diri kita dan orang yang disayangi dilindungi insuran. Jika anda betul-betul perhatikan atau melawat hospital terutama hospital kerjaan. Anda akan dapati terlalu padat dan penuh dengan pesakit. Maknanya ramai yang jatuh sakit dan mungkin suatu hari nanti anda atau keluarga anda juga akan jatuh sakit. Ini tidak mustahil.

Sudah kita tahu. Kos perubatan pada zaman sekarang bukanlah murah. Malah mencapai ratusan ribu.Persoalan sekarang. Perlu atau tidak kita ambil insuran untuk anak kita? 

Ramai ibu bapa diluar sana masih teragak-agak atau tidak terfikir langsung untuk ambil insuran anak mereka padahal mereka amat sayangkan anak mereka. Betul tak? Siapa yang tak sayangkan anak oiii.

Mungkin ada juga yang memberi alasan bahawa syarikat yang kita atau suami kerja sudah cover satu family. Iya... memang betul... tapi ada kamu ambil tahu berapa jumlah yang syarikat cover? saya yakin memang tak banyak... kalau cover bil klinik pun kebanyakkan maksima RM50 per visit... betul tak? Memang anda letak nyawa anak anda dalam bahaya sebenarnya.

Buatlah Keputusan Terbaik Untuk Anak Anda

Jadi saya cadang anda ambil insuran anak anda secara persendirian tanpa mengharapkan dari insuran syarikat. Sebab apa?


 1. Anda tahu berapa jumlah nilai insuran yang melindungi anak anda.
 2. Jika kos perubatan tidak mencukupi melalui nilai insuran syarikat anda. Anda boleh tambah dengan nilai insuran yang anda ambil secara persendirian.
 3.  Tidak perlu menunggu GL. Kalau anda nak tau. Proses nak dapatkan GL ini sangat ambil masa dan berbanding dengan anda ambil insuran persendirian, anda hanya tunjuk kad perubatan sahaja untuk dapatkan bilik di hospital.
 4. Tidak terikat kepada Syarikat yang anda kerja sekarang, sebab anda boleh sahaja pindah kerja di tempat lain walau tiada insuran yang cover keluarga anda di tempat baru.
 5. Beberapa tahun kemudian. Anda boleh keluarkan sejumlah wang dari insuran anda jika anda ambil sekali pelan perlaburan bersama medical card anda juga. Contoh saya sudah boleh keluarkan RM10k untuk tambah modal perniagaan saya.
 6. Sebenarnya ada lagi... nanti saya ada masa saya tambah lagi....


Kekangan Kewangan?

Anda rasa tidak cukup duit untuk bayar bulanan insuran? Saya cadangkan anda ubah pemikiran begini. Sebenarnya anda mampu... janganlah anda ambil insuran sampai RM300-400 sebulan. Memadailah ambil paling minimum... macam RM130 - RM150 sebulan sahaja. Jangan bebankan diri anda juga. Saya yakin anda mampu bayar RM130 - RM150 sebulan... kalau rasa macam tak mampu juga... try lah reduce perbelanjaan bulanan macam kurang makan di restoran mewah ker... atau tambah pendapatan sampingan macam buat business online.

Anda jangan berfikir ianya terlalu mahal sebab apa? Sebab jika anak anda masuk hospital... lagi mahal kosnya...

Jika betul masih tidak mampu dengan nilai diatas... sebenarnya ada lagi pakej yg serendah RM63 tapi bergantung pada umur jugalah... tapi kalau anak-anak rasanya itu kot harga tu... boleh cuba hubungi ejen saya dibawah untuk keterangan lanjut.


Lindungilah Anak Anda. Jangan Kita Menyesal Dikemudian Hari

Saya ambil contoh anak saya sendirilah... dia demam panas... dan doktor sarankan kene masuk hospital sebab demam terlalu lama dan panas. Waktu itu sebaik saya insurankan anak saya sebanyak RM100 sebulan... baru 6 bulan sahaja bayar... tapi dengan guna kad insuran... saya dapat jimat hampir RM4 ribu.... baru sahaja bayar RM600... nampak tak?

Lepas tu, 3 bulan kemudian deman lagi... kene masuk hospital lagi... kali ini bil nya cecah hampir 5k kalau tidak silap saya.

Nampak tak? berapa banyak saya sudah jimat. Yang part paling bestnya... bila Doktor cakap anak anda kena masuk hospital. Kita buat muka rilek sahaja... tidak resah sebab kita tahu kita dah insurankan anak kita.

Katakanlah kita tidak insurankan anak kita? Macam mana? samaada kita terpaksa korek tabung atau berhutang untuk bayar bil hospital atau kita balik hampa sebab tidak dapat berikan perubatan terbaik untuk anak sendiri... bayangkan sekarang... bila anda dapat rasa moment ini gerenti anda rasa tidak mahal. Betul tak?Syarikat Insuran Pilihan


Untuk memilih syarikat insuran pun satu masalah. Kalau boleh anda pilihlah yang betul-betul mempunyai track record yang baik. Jangan ambil sebarang insuran yang anda pun tidak pernah dengar syarikatnya.


Berdasarkan pengalaman saya, Saya pilih Great Eastern Takaful. Sebab apa saya berani rekemenkan? Sebab saya dah survey dah. Diantara semua syarikat. Great Eastern Takaful antara terbaik.

Untuk kisah proses claim insuran pula. Wife saya pernah claim sekali. Saya Alhamdullilah belum lagi, dan anak saya total dah 4 kali jika saya tidak silap. Semuanya mudah jika anda tahu caranya.

Satu lagi... sila cari ejen insuran yang betul-betul bertanggungjawab dan berdedikasi. Sebab ejen ini yang akan bantu anda dan guide anda nanti apabila anda perlukan bantuan.

Jika anda betul-betul hendak ambil insuran? Saya cadangkan ambil Great Eastern Takaful dengan Encik Rosman. Anda boleh hubungi atau whatsapp beliau di 013-4006996. Beliau amat membantu. Kalau nak tanya pasal business online pun boleh tanya dia... memang jenis suka sharing ilmu. Bukan sahaja bantu anda pasal insuran.. malah pasal ilmu internet marketing pun boleh...

Anda juga boleh klik gambar dibawah untuk isi borang appointmentAtau

5 comments:

 1. Zara Zakiah membantu anda untuk sambung belajar di luar negara pengajian doktor oversea serta
  hala tuju lepas spm bagi pelajar jurusan sains.
  Jom lanjutkan pengajian medic mesir anda sekarang!
  5 exciting reasons to study veterinary medicine .

  ReplyDelete
 2. 1. Ketahui punca kanser dan radang paru paru
  2. Punca dan penyebab rambut gugur
  3. Tanda dan punca mati pucuk

  ReplyDelete
 3. Cara-cara Permohonan pelajar ke timur tengah secara mudah melalui online.
  10 top reasons you should take medical course.
  5 things you need to know on how study medicine in malaysia

  ReplyDelete
 4. Waktu yang afdal untuk mengadakan akikah anak & korban aqiqah.
  Terdapat juga beberapa hukum aqiqah dan perkara sunat yang anda perlu tahu.

  ReplyDelete
 5. 5 perkara tentang perkeso yang korang kena ambil tahu sekarang.
  Netflix Malaysia terbaik
  panduan login splkpm
  Cara untuk check poslaju tracking
  contoh resume yang anda boleh guna untuk memohon pekerjaan ideal anda!
  Di sini juga terdapat resepi ayam yang mudah disediakan.

  ReplyDelete